Meer tijd voor jezelf.

Tijd voor jezelf

Heb je behoefte aan meer tijd voor jezelf? Gaan de uren die je hebt op aan het huishouden en de kinderen? Het kan anders, in 5 simpele stappen.

 

In veel opvoedboekjes kom je het tegen. Neem tijd voor jezelf! Dat klinkt natuurlijk geweldig. En we willen het allemaal heel graag. Jezelf een vrije middag geven door de kinderen te laten verzorgen door je partner of een oppas is ideaal. Al helemaal als je dan iets leuks gepland hebt waar je heel veel zin in hebt. Even lekker ontspannen. Maar als die momenten er al van komen is dat niet altijd voldoende om weer helemaal op te laden.

Mijn zoektocht naar meer tijd voor mezelf.

Zo begon mijn zoektocht naar meer tijd voor mezelf na de geboorte van mijn eerste dochter. Toen ik haar kreeg kon ik nauwelijks tijd vinden om iets voor mezelf te doen. Voor ik het wist was het 13 uur. Mijn huis ontploft (net als mijn haar) en liep ik nog steeds in pyjama met melkvlekken rond. Ik was al blij als ik mijn ontbijt op had tegen lunchtijd. Douchen was een hele onderneming. Ik zette een wipper naast de douche. Baby schone luier. Aan de borst. Boertje. Snel in de wipper en in razend tempo douchen. Voor ik moeder was wist ik niet dat ik zó snel kon douchen. Ik was blij als ik het had gered mijn haar uit te spoelen voor ze begon met huilen of er een poepluier verschoond moest worden. En dat was het dan weer met mijn eigen tijd van die dag.

Soms kwam er toevallig een moment voorbij dat ik even tijd voor mezelf had. Even twee uur die er ineens waren. Heerlijk! Nog snel even een wasje erin. Wasje vouwen. Troep opruimen en dan nog even snel boodschappen. En dan ineens was er nog maar een half uur over. Shit, weg tijd voor mezelf.

 

Stappenplan voor meer tijd voor jezelf.

Nu, bijna 8 jaar later en drie kinderen verder heb ik over de dag verdeeld veel meer tijd voor mezelf. Oja, en die opvoedboekjes zeggen het niet voor niets. Opvoeden is makkelijker als je meer tijd voor jezelf hebt.
Het zit hem niet alleen in de dagdelen die je helemaal voor jezelf vrij maakt of door je kinderen minder aandacht te geven. Het gaat over het inspelen op het moment en het organiseren van je omgeving zodat die je helpt om tijd voor jezelf te hebben. Maar hoe dan?

Een plan met 5 stappen:

1. Besteed zo min mogelijk tijd aan het huishouden door je hoeveelheid spullen te minimaliseren. Meer spullen is meer onderhoud, afstoffen en gedoe. Doe zoveel mogelijk weg! A la Marie Condo

2. Kinderen spelen alleen op plekken waar het ‘mag’. Ik was met drie kinderen heel veel tijd kwijt met opruimen. Ik vond treintjes in mijn bed. Barbies in de wasbak. Knuffels op de overloop. Mijn kinderen spelen alleen nog in de huiskamer of in hun slaapkamer. Dit scheelt me een hele hoop opruimen en een groot deel van het huis blijft netjes.

3. Bedenk dingen voor jezelf die je leuk vind om te doen en waar je makkelijk aan kunt beginnen en ook makkelijk mee kunt stoppen. Bijvoorbeeld eenTijd voor jezelf als vader of moeder

4. Richt een plek voor jezelf in, in huis. Een plek die helemaal van en voor jou is. In onze slaapkamer heb ik een hoek voor mijn naaitafeltje en er ligt een meditatiekussen en een workout matje voor oefeningen. Daarnaast nog een mooi boek.

5. En dan nu het belangrijkste: herken de momenten waarop je heel kort even iets voor jezelf kunt doen. Train jezelf hierin! Benut iedere 5 minuten waarin je kinderen je aandacht even niet nodig hebben. Is het ineens stil in huis of kijken ze even een filmpje? Ga naar de plek die je voor jezelf hebt gecreëerd en ga doen wat je leuk vind. Staat er nog een was te wachten of moet je nog opruimen? Laat het even wachten! Als je regelmatig op de dag even voor jezelf hebt genomen ben je een stuk productiever en heb je het daarna sneller voor elkaar.

 

Hoe richt jij je tijd voor jezelf in? Welke momenten neem jij om aan jezelf toe te komen? Deel je het met me hieronder?

1 thought on “Meer tijd voor jezelf.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *