Goede voornemens en iets met een ezel en een steen.

Ken je dat? Je hebt een goed voornemen om nu écht meer te gaan sporten/ meer te mediteren/ twee keer per week naar yoga te gaan/ gezonder te eten en ga zo  maar door. Vol goede moed begin je. Want deze keer gaat het écht lukken. Maar na drie weken blijkt het toch lastiger dan je denkt om vol te houden.

Nu ga ik écht 3 keer per dag mediteren!

Tijdens de weekenden van De Olifant maar ook bij andere retraites denk ik steenvast: nu ga ik thuis 3 keer per dag mediteren. Gemiddeld hou ik dat drie weken vol en dan neemt de motivatie weer af.  Vervolgens verval ik in oude gewoonten als het bekijken van oninteressante profielen op facebook of raak ik verzeild op wikipedia. En voor ik het weet is er een half uur voorbij waarin ik had kunnen mediteren maar het dus niet heb gedaan.

Nu ga ik écht meerder keren per dag mediteren. Twee weken terug had ik het weer in mijn hooft. Nu echt! Gek genoeg net als die andere keren dacht ik dat het me nu wel zou gaan lukken.

En ineens wist ik het weer.

Tot gisteren tijdens een kop thee met een vriendin. Ze had zich voorgenomen op voortaan minimaal twee keer per week naar de yoga  les te gaan en het lukte maar niet om het vol te houden. Ze is er door gefrustreerd en geïrriteerd dat ze zoiets simpels niet eens vol kan houden.

En wat vertelde ik haar: dat ze de lat niet zo hoog moet leggen. Het streeft zijn doel voorbij. Je gaat naar yoga om te ontspannen maar nu heb je er stress van omdat je bang bent te laat te komen en je andere dingen ervoor laat liggen.

En toen besefte ik het me. Ik doe het zelf ook. Ik wil graag mediteren  maar wat ik eigenlijk wil is de rust en ontspanning in mijn dag blijven voelen. Maar door de lat zo hoog te leggen voel ik meer teleurstelling dan rust en ontspanning. Ik streef mijn doel voorbij.

Een ezel stoot zich…..

En gek genoeg wist ik dat al lang en bedenk ik me dat iedere keer. Het is een inzicht wat regelmatig voorbij komt. Maar ik vergeet het weer als ik ambitieus word. Ik vergeet dat ik dat al weet. Maar is dat niet zo met veel dingen? Sommige lessen leer je niet in één keer. Die blijf je herhalen tot je ze echt goed hebt geleerd. Iets met een ezel en een steen?

Wat wel rust en ontspanning brengt.

Dus nu iedere keer weer kijkend naar of de actie zijn doel behaald, besluit ik nu dat regelmatig mediteren voldoende is. Een aantal keer per dag rustig, bewust doorademen en  me heerlijk uitrekken is ook fijn. En iedere minuut mediteren die daarbij komt is mooi meegenomen.

En die gedachten geeft me rust en ontspanning. Dus als ik weer eens onverwacht zeer ambitieus begin met mediteren, laat me dit terug lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *