Een leuke relatie en een jong gezin.

De uitdagingen van een relatie.

Heel eerlijk… ik vind een leuke relatie houden ontzettend hard werken. Voor ik een relatie had en kinderen kreeg met mijn man had ik geen idee hoe hard je ervoor zou moeten werken. Mijn relatie is als een enorme spiegel voor me. Hoe vaak je in een relatie gekwetst raakt, hoe vaak je tegen dezelfde problemen aan loopt waar je niet uit komt, hoe vaak ik denk: wanneer wordt het makkelijk?

Werkelijke behoeften

Iedere keer leer ik in een dieptepunt de les. Uitspreken wat mijn behoefte echt is. Als we onze behoeften uitspreken is dat vaak niet de echte behoefte, maar het minimale waarvan je denkt het wel voor elkaar te krijgen. Dus ik vraag mijn man voor een avond voor mezelf. Maar mijn echte behoefte is om uit te rusten en tijd te hebben. Alleen zijn en aandacht hebben voor wat er binnen mij gebeurd. Dat lukt echt niet in één avond. Ik heb echt meer nodig. Maar dat vraag ik niet want ik vul al meteen in dat mijn man het ook druk heeft en tijd voor zichzelf nodig heeft. Dus ik spreek mijn echte behoefte niet uit.

Prima denk ik dan, ik heb mijn avond voor mezelf. Mijn man neemt dan aan dat ik de volgende dag fris en fruitig op sta en de kinderen ga verzorgen. Dus dat doe ik dan ook. Maar mijn batterij is onvoldoende opgeladen. Ik heb het minimale gedaan in plaats van mezelf te verrijken; ben ik net uit het rood.

En in de middag zegt mijn man: ik ben zo moe en ga even op bed liggen. Een uur later als hij wakker wordt komt hij met sporttas naar benden met de mededeling te gaan sporten.

Serieus?!?! Dat maakt me echt ontzettend boos. Hij neemt de tijd voor zichzelf en ik zit weer met de kinderen terwijl ik er echt doorheen zit. Ik vol in mijn boosheid en hij vrolijk in de sportschool.

En we blijven maar geven.

En daar gaat het mis. Wij vrouwen denken maar dat het heel goed is om te geven. Maar je geeft vanuit je eigen kopje. Je mag pas gaan geven als je kopje overloopt! Tot die tijd, heb jij je thee zelf nodig. Maar dat is geen natuurlijke neiging. Want ik wil het graag goed doen voor iedereen en daarbij schuiven we onze eigen behoeften naar de achtergrond.

Het is een les die we keer op keer moeten leren in steeds weer andere situaties om hem ook te onthouden. Een relatie is een uitdaging waarvoor je hard moet werken. Want echt, je kunt een andere man, een ander huis, een ander uitzicht en een andere baan zoeken. Maar iedere keer zul je weer tegen dezelfde zwaktes binnen jezelf aanlopen. We lopen allemaal tegen onze uitdagingen aan en zullen er onze weg in moeten vinden. Het is onze weg naar het grotere doel wat voor jou voorbestemd is. Dus je kunt te niet langs, je kunt er niet voor vluchten maar je zult er doorheen moeten en dezelfde lessen weer moeten leren.

Maar misschien is dit het wel:

Een verhaal wat ik las had de volgende boodschap: iedereen heeft 83 problemen. En als je er een oplost komt er een ander probleem voor in de plaats. Alleen het 84e probleem kun je oplossen. En dat probleem is dat jij geen problemen wilt hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *