Waarom het beter is te stoppen met je kinderen gelukkig te maken

Hoge cijfers hoeft niet en de beste carrière ooit hoeft niet. “Als mijn kind maar gelukkig is” hoor ik dan. En zo stond ik er ook heel lang in. Maar dat is veranderd.

Want gelukkig zijn… dat gaat het gewoon niet worden je hele leven lang.

Hoeveel druk leg je op een kind om te verwachten dat hij gewoon gelukkig is? Want echt, niemand is altijd gelukkig. En geluk zit hem vooral in het accepteren dat het niet altijd makkelijk gaat. Dat er momenten, dagen, en misschien wel maanden zijn dat je niet gelukkig bent. Of ronduit ongelukkig.

En echt, dat is oké! Het is normaal. Maar hoeveel ruimte geef je een kind om bij je te komen en verdrietig te zijn? Voelt je kind ruimte om ongelukkig te zijn. En om dan naar jou toe te komen?

Want als je kindje weet dat jij hem graag gelukkig wilt maken, zal het moeilijk voor je kind zijn om je te laten zien dat je faalt.

Want echt, je zult falen in het gelukkig maken van je kind.

Maar wat dan wel?

Verlies hoort bij het leven. Alles wat je hebt en alles wat waardevol voor je is, zul je kwijtraken. Je verliest je jeugd, je verliest mensen om je heen, je verliest je vitaliteit schoonheid en gezondheid en uiteindelijk ga je dood. Net als alle mensen om je heen. En het is niet het feit op zich maar onze reactie op de werkelijkheid die maakt dat we ongelukkig worden van verlies.

Dus wat probeer ik mijn kinderen te leren…. gaat het niet goed? Voel je je verschrikkelijk en kun je niet dieper zakken?

Haal adem, zet behoedzaam je ene voet voor de andere en loop je pad. Richt je alleen maar van moment tot moment en het ogenblik zal je laten weten wat het van je verwacht. En het is oké als je in dat moment verdriet voelt. Boos bent of somber bent. Dat gaat voorbij.

En als dat alles is wat jij aan je kind leert, dat je het pad loopt. Dat je blijft ademen, vertrouwend dat dit het leven ís. En als jij dat voorleeft aan je kind, dan ben je al een heel eind in je opvoeding.

Want dan weet je kind dat hij bij jou terecht kan op de momenten dat het niet goed gaat.

En is dat niet werkelijk wat we willen als ouders? Verbondenheid met elkaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *