About

Het team van De Olifant.

Tijdend de Oplaad Weekenden en Oplaad Dagen van De Olifant is er begeleiding aanwezig van Ronald Gabel en Wendy Aldewereld. Naast deze begeleiding zullen er yoga docenten langs komen voor heerlijke ontspannende lessen.

Wendy Aldewereld

Wendy Aldewereld is moeder van Alysa (2009) Rafael (2012) en Louise (2015). Ze heeft een relatie met Hakim en woont met haar gezin in hartje Haarlem. Na haar opleiding tot HBO verpleegkundige maakte Wendy carrière als teamleider in de ouderenzorg. Ondertussen deed ze een opleiding tot coach, kruidengeneeskundige en edelsteentherapeut. Daarna volgde de opleiding tot begeleider van het gedachtegoed van De Innerlijke Krijger van VUmc.

Een aantal keer per jaar neemt Wendy deel aan retraites op verschillende locaties. Deze weekenden waren voor haar het moment om op te laden maar ook momenten voor bezinning en overstijgen van het dagelijks leven. Tijdens deze retraites ontdekte Wendy dat het aanbod niet is afgestemd op ouders in een drukke levensfase.

Veel ouders voelen de behoefte om op te laden en tot rust te komen maar er is weinig aanbod dat past binnen de kaders van een druk leven met kinderen. Vanuit deze behoefte is De Olifant ontstaan. Rust voor ouders in een drukke levensfase. In haar vrije tijd is Wendy dol op koken, sporten, werken en wandelen in de natuur. Wendy geniet van het gezinsleven met liefst bio eten, eco kleding en eieren van de eigen kipjes. Wasmiddel maar ook luierdoekjes, gezichtscrème limonade siroop, jam en nog veel meer wordt thuis ambachtelijk gemaakt. Wendy leeft vanuit de visie dat alles wat je oprechte aandacht geeft, voldoening brengt.

Ronald Gabel

Toen Wendy mij vroeg om met haar samen te werken tijdens weekendretraites hoefde ik niet heel lang na te denken. Het is prachtig om groepen mensen bij te staan in het zoeken naar rust en ruimte in zichzelf, om oude patronen en systemen te leren loslaten en zo ruimte te maken voor nieuwe energie, inzichten en nieuw en vooral ander gedrag naar jezelf en je omgeving; de binnenkant naar buiten!

Het is geweldig te ervaren dat dit steeds weer lukt met een simpele combinatie van eenvoud en vertraging. Soms licht ongemakkelijk en confronterend maar o zo waardevol! De omgeving, Samaya, waarin de weekenden plaats vinden is in deze ook niet te onderschatten.

Ons programma doet zijn werk en wij ondersteunen en begeleiden de deelnemers tijdens en rondom de diverse activiteiten.  Heel veel meer hoef ik als begeleider hier niet in te doen. Met mijn rol als begeleider voor ‘De Olifant voor ouders’ pretendeer ik zeker ook niet zelf de perfecte ouder of partner te zijn. Ik deed en doe mijn best maar ook bij mij lukte en lukt  niet altijd alles even goed.   Momenteel zijn mijn dochters 18 en 22. Terugkijkend had ik graag een aantal van dit soort weekenden gehad toen de kinderen klein waren. Helaas was dit aanbod er toen niet voor ouders.

Sinds 1996 werk ik met veel passie en plezier binnen VU medisch centrum Amsterdam. De laatste 20 jaar in leidinggevende-/ managementfuncties. Ik heb diverse en meerdere afdelingen onder mijn hoede gehad. Momenteel ben ik werkzaam op de poliklinieken Neurologie, Neurochirurgie, Psychiatrie en Plastische Chirurgie.

Het gedachtegoed: De Innerlijke Krijger®

Het programma van de Olifant is vormgegeven vanuit het gedachtegoed van De Innerlijke Krijger® van VU medisch centrum. Dit gedachtegoed is in 2008 ontwikkeld door Wanda Straatman en Angelique Schueler. Wendy Aldewereld en Ronald Gabel zijn binnen VUmc opgeleid tot gecertificeerd begeleider. Het programma van het weekend is in samenwerking met VUmc opgesteld.

De naam De Innerlijke Krijger® staat symbool voor innerlijke moed: eerlijk naar jezelf willen kijken, weten wat belangrijk voor je is en daarvoor gaan staan.

 

Jezelf hervinden

Het proces dat we in het weekend in gang zetten is een beweging van binnen naar buiten. We voegen niets toe, we sturen of begeleiden niet in een bepaalde richting. Juist door alle eisen of verwachtingen achterwege te laten, creëren we een setting met een open eind. Daarin kunnen deelnemers in vrijheid hun eigen waarden, drijfveren, unieke talenten en bijdrage (her)vinden. Dan hoeven ze niet langer hun best te doen, maar kunnen ze het beste van zichzelf geven.

 

Ervaringen delen

Centraal in de programma’s staat de directe ervaring: we bieden deelnemers kaders en prikkels om (opnieuw) te ervaren hoe ze naar hun omgeving en naar zichzelf kijken, te voelen wie of wat hen raakt, weer te vertrouwen op hun intuïtie en te weten wat hen te doen staat. Wanneer mensen vervolgens ervaringen met elkaar delen, vanuit openheid en kwetsbaarheid, ontstaat er werkelijke verbinding en een natuurlijk collectief proces.

 

Patronen doorbreken

De setting voor dit proces wordt gekenmerkt door rust en vertraging. Het is absoluut noodzakelijk om de dagelijkse hectiek met de vaste patronen van meer, sneller en beter te doorbreken en tot rust te komen. Alleen wanneer we uit onze individuele en collectieve patronen stappen, kunnen we ons ervan bewust worden. En kunnen we opnieuw bekijken of ze ons dienen of juist belemmeren.

 

In eigen tempo

En ten slotte draait het in de kern om vertrouwen. Wij vragen van deelnemers alleen de bereidheid om naar zichzelf te kijken en nieuwe ervaringen op te doen in het volle vertrouwen dat iedereen oppikt wat op dat moment voor hem of haar verhelderend of verrijkend is. Dat kan alleen in een setting die vrij van oordelen en verwachtingen is. Als begeleiders zijn we ons hier sterk van bewust. Het is niet onze taak om te sturen en te helpen, maar om de juiste bedding te creëren waarbinnen deelnemers hun eigen waarheid kunnen vinden en leven.